Прослављен Преподoбни Симон у Mанастиру Студеници
16. октобра 2014.

Студеничким Типиком (глава 35) Свети Сава је прописао како се празнује спомен ктитора м – Преподобног Симеона: … Са свеноћним бдењем… светло, појањем и свећама… Заповедио је да братија нахрани сваког ко се тога дана задеси у Студеници. Осим тога, Свети Сава пише да се на исти начин празнује и Преподобна Анастасија.

У време када је ово писано, Србијом је владао син и наследник ктитора Студенице, велики жупан Стефан. Његов портрет је насликао савременик 1208. године. Ово дело чува се и данас у Ризници Mанастира. Стефан је постао Краљ Првовенчани, каснији Симон Монах, а Бог је благословио Студеницу његовим светим и чудотворним моштима. Кроз векове, празник Пеподобног Симона у Студеници се слави светло и радосно. Народ га зове Краљевдан.

Светло и свечано је било и ове године. Епископ жички Јустин је, уочи празника, стигао у Mанастир Студеницу где је целивао мошти Преподобног Симона и началствовао бденијем, а сутрадан светом Литургијом, на којој је беседио. Свечаном карактеру службе допринели су појци хора „Мојсије Петровић“ из Београда. Владика је током дана остао у дружењу са народом, а посебно са монаштвом.

прилог уз фотографије:

– фреска Стефана Првовенчаног – Преподобног Симона Монаха, најстарији портрет који је радио његов савременик 1208. године у Студеници, у време док је био велики жупан.

– кивот са моштима Преподобног Симона, средина 19. века, поклон кнегиње Персиде, мајке краља Петра I Карађорђевића.

Братија Mанастира Студенице