700 година од упокојења ктитора Краљеве цркве у Манастиру Студеници Радови на овом храму – 2021. година

У години када прослављамо седам векова од упокојења Светог краља Милутина (1321), у манастиру Студеници одвијају се конзерваторско-рестаураторски радови на цркви Светих Јоакима и Ане, познатијој као „Краљева црква“ по свом ктитору, краљу Милутину. Овогодишњим активностима обухваћени су санациони радови на одводњавању подземних и атмосферских вода око цркве, конзерваторско-рестаураторски радови на фасадама, тамбуру куполе и елементима архитектонске скулптуре, замени оловног крова, као и на партерном уређењу.

Ради спровођења радова на санацији фасада цркве предузимају се и превентивне мере на заштити изузетно вредног живописа насталог у другој деценији 14. века. У току су и додатна архитектонска истраживања, чији ће резултати допринети целовитијем упознавању и вернијој презентацији ове невелике, али изузетно драгоцене цркве. Њено фреско-сликарство, између осталих вредности, допринело је да се манастир Студеница уврсти на Листу светске културне и природне баштине.

Краљева црква у Студеници подигнута је 1314. године. Њен живопис извели су Михаило и Евтихије, сликари који су по жељи краља Милутина фрескама украсили и његове задужбине Богородицу Љевишку, Прохор Пчињски, Старо Нагоричино, Грачаницу, и цркву Светог Никите код Скопља. Краљевој цркви, по величини најмањој међу Милутиновим задужбинама, припада посебно место по значају складног архитектонског остварења и укупног уметничког домета, племенитости израза, изванредном колориту и високим вредностима стила зидног сликарства.

Радове изводи Републички завод за заштиту споменика културе.

Линк са вешћу и клипом РТС-а:

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4391166/studenica-arhitektura-slikarstvo.html

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com