Епископ жички Господин Јустин

Његово Преосвештенство Епископ жички Г. ЈустинЊегово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин (Стефановић) рођен је 25. маја 1955. године у Чачку, од оца Станислава, у монаштву Нектарија, и мајке Данице, у монаштву Христине, добивши на крштењу име Мирослав. Основну и средњу школу, као и Економски факултет, завршио је у Београду. Свој монашки живот започиње 1980. године у манастиру Црна Река, где прима монашки постриг 1983. године од Епископа рашко – призренског Павла, потоњег Патријарха српског.

  Упоредо са манастирским послушањима уписује Богословски факултет СПЦ у Београду и дипломира на њему 1987. године. У Атини завршава постдипломске студије на Богословском факултету Атинског Универзитета. Године 1991. постаје игуман манастира Црна Река.

      На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ 27. маја 1992. године изабран је за викарног Епископа хвостанског и постављен за заменика оболелом Епископу тимочком г. Милутину, са свим правима и дужностима епархијског архијереја. Хиротонија је обављена у манастиру Сопоћани на дан св. врача Козме и Дамјана 14. јула 1992. године. Хиротонију је извршио Патријарх српски Павле, уз саслужење великог броја архијереја.

      Неуморно је радио на обнови црквеног и монашког живота у Тимочкој епархији. Два пута је биран за члана Светог Архијерејског Синода СПЦ. Учесник је многих домаћих и међународних богословских и научних скупова, конгреса и симпосиона. Преводи и објављује са грчког језика богословске текстове и научне радове.

       Више од три деценије бави се уметношћу – израдом дуборезних крстова и дрворезбарењем. Своја уметничка дела излагао је на више колективних и самосталних изложби. Једна од њих је изложба Савремена православна уметност у галерији Примењене уметности 1995. године у Београду. Поводом прославе јубилеја – двадесет година Његовог Архипастирског служења у Тимочкој епархији, своја уметничка дела Епископ Јустин представио је и на самосталној изложби под називом “ Сила Часног Крста“ у Народном Музеју у Зајечару 29. септембра 2012. године. Иста изложбена поставка приказана је и у галерији “Стеван Мокрањац“, 27. јануара 2012. године у Неготину.Дочек

  25. марта 2014. године Његово Преосвештенство одбранио је магистарску дисертацију на тему Покајање по учењу Апостолских отаца.

      За свој дугогодишњи рад као епархијског архијереја добио је многа црквена и друштвена признања међу којима и звање почасног грађанина града Зајечара, додељено 2006. године.

       На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве у Београду 2014. године Његово Преосвештенство Епископ Господин Јустин изабран је за Епископа упражњене Епархије жичке. У трон Епископа жичких увео га је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј 3. августа 2014. године у храму Светог Саве Српског у Краљеву.