Ко је испратио Немању из Студенице?
30. децембра 2014.

Дионисије је други игуман Манастира Студенице (1196. до 1206. године). Њега је за старешину братства поставио монах Симеон (ктитор Студенице – Симеон Немања) када је пошао у Свету Гору. Дионисије је заједно са студеничким братством и рашким Епископом Калиником дочекао свете мошти Преподобног Симеона Немање 1206. године. Мошти је донео Свети Сава са браћом Стефаном и Вуканом.

Дочек Немањиних моштију је приказан око 1230. године у његовом параклису у Студеници. На фресци је Епископ рашки Калиник (бела одежда са Крстовима окер боје) са свештенством (у белим одеждама), Игуман Дионисије (браон монашка капа и одећа преко које је плава монашка одежда) са монасима Манастира Студенице у тамним мантијама (браон, плаве, зеленкасте боје).

До данас је сачуван натпис изнад гроба Игумана Дионисија. Ту пише:

Натпис над гробом игумана Дионисија

+ ПОМЕНИ ГОСПОДЕ РАБА СВОЈЕГА ДИОНИСИЈА, БИВШЕГА ПРВОГ ИГУМАНА СВЕТОГ МЕСТА ОВОГА. МЕСЕЦА ЈУНА ПОЧИНУ (упокојио се) У 1. ДАН.

 

Не треба да збуњује то што на натпису пише „бившега првог игумана“. Дионисије је хронолошки други игуман (после Игњатија) јер је „први“ тада била званична титула студеничког игумана. Типик Светог Саве (глава 13) за студеничког игумана каже: „Игуман овај… да назива се првим“.

[Best_Wordpress_Gallery id=“3″ gal_title=“Игуман Дионисије“]