Почело испитивање Студеничке плаштанице
6. јануара 2015.

Студеничка плаштаница
Плаштаница из друге половине XIV века.

Овог лета, са највећом пажњом и уз полицијску пратњу, извршен је транспорт једног предмета од Манастира Студенице до Народног музеја у Београду. О каквом се предмету ради? Реч је о…

О студеничкој Плаштаници (14. век)

Плаштаницу Антонија Ираклијског је донела у Србију деспотица Јелена. Њен муж, деспот Јован Угљеша Мрњавчевић, владао је облашћу Сера, на јужном делу Балкана, најпре као савладар Душанове удовице Јелене – Јелисавете, а затим самостално (1356–1371), до његове погибије у Маричкој бици. Јелена се након тога замонашила и надаље је позната као монахиња Јефимија. коју је, лично или преко своје рођаке кнегиње Милице, предала Манастиру Студеници. Јефимија, која је једна од првих песникиња у Европи, била је 
велики познавалац и поштовалац везиљске уметности. Своју ПОХВАЛУ КНЕЗУ ЛАЗАРУ извезла је златом на покрову за мошти кнеза Лазара (данас у Музеју СПЦ у Београду).

После погибије деспота Јован Угљеше Мрњавчевића у битци на реци Марици 1371. године, његова жена Јелена се замонашила добивши име Јефимија. Она је, лично или преко своје рођаке кнегиње Милице, предала Плаштаницу Манастиру Студеници.

Студеничка плаштаница је ремек-дело византијске везиљске вештине из друге половине 14. века. Везена је златном и сребрном жицом и разнобојним концем на пурпурној свили. На њој је приказано Христово тело које окружују четири анђелa који носе рипиде док пети анђео лети изнад Христа. У доњем делу је извезен натпис на грчком у коме се Антоније моли за спас своје душе: „КО РАЗБОЈНИК ИСПОВЕДАМ ТИ ‘ПОМЕНИ МЕ ГОСПОДЕ У ЦАРСТВУ СВОМЕ’. ‘ЗАИСТА ТИ КАЖЕМ, ДАНАС ЋЕШ СА МНОМ БИТИ У РАЈУ’“ (види: Лука 23, 42–3)

У угловима натпис: „ПОМЕНИ ГОСПОДЕ ДУШУ РАБА СВОГА АНТОНИЈА ИРАКЛИЈСКОГ“

Предузимање мера заштите

Комисија прегледа полеђину плаштанице
Комисија прегледа полеђину плаштанице

Овог лета је формирана комисија за заштиту Плаштанице коју чине: Представници Музеја СПЦ и Манастира Студенице, Министарства културе Републике Србије, Републичког завода за заштиту споменика културе, Народног музеја у Београду, Музеја примењене уметности у Београду уз координацију Народног музеја Краљева.

Плаштаница је по музејским критеријумима предмет нулте категорије (највећа вредност). Она се од средине 80-тих година налазила изложена у манастирској ризници. У Народном музеју управо тече процес истраживања, који ће се наставити као процес конзервације. Када се исти заврши Плаштаница ће бити враћена у Студеницу и смештена у витрину са контролисаном климом и влагом (на чему ради Народни музеј Краљево). Пројекат заштите води Жељка Темерински, виши конзерватор Одељења за конзервацију и рестаурацију Народног музеја. Тамо је пре неколико дана, уз присуство игумана Студенице архимандрита Тихона и представнике осталих институција, одржан састанак Комисије, која је погледала предмет. За сада је посебно откриће квалитет сомота, јер су на њему, у траговима, пронађени до сада непознати мотиви.

В. Вукшић