Пожар у близини Студенице
29. августа 2015.

Дана 28. августа у 15 сати и 4 минута неколико монаха манастира Студенице, из манастирског дворишта, на брду преко пута манастира (које припада селу Засад), видели су пожар. Тачније, видели су два пласта сена како горе. Како је пожар почео нагло да се шири, посебно на север (ка врху брда), обавестили су надлежно ватрогасно и полицијско одељење у оближњем месту Ушћу.

Мештанин суседног села Камењани Дарко Дражовић, јавио је у манастир да су у кући Дејана Живковића непосредно поред пожаришта укућани и то са малом бебом и да је могуће да су угрожени. На ту вест, три особе возилом су кренуле на лице места. То су били Драган Радојевић, Горан Миливојевић (два искушеника из манастира) и Стефан Мијаиловић (који је запослен у манастиру). На брзину су са собом понели моторну тестеру и нешто алата (лопате, секиру, крамп…). За 10 минута стигли су у село Засад на лице места где су мештани покушавали да угасе пожар. Ватра је, непосредно поред куће, захватила ограду и дрвену грађу која је била наслоњена на стабло поред куће. Ово је била велика опасност за саму кућу. Горан Миливојевић је одмах моторном тестером почео да сече ситно дрвеће и ограду како би их одвојили од куће и тиме је заштитили од пламена. Док су то радили, мајка Марина са малом бебом од око месец дана, девојчицом Маријом, се током гашења пожара преместила у суседну комшијску кућу. Одатле су их, са најнужнијим стварима, Драган и Горан пребацили у манастир, где се сада налазе у конаку за госте. Маринин муж Дејан Живковић је остао да гаси пожар.

У међувремену, на терен су стигли полицајци и ватрогасци из Ушћа под координацијом пуковника Кочовића. На лицу места почео је да командује Д. Корњача. Осим ватрогасаца, у почетку акције на терену су били монаси Мартин Мајсторовић, Силуан Грујовић, поменути Горан Миливојевић и Драган Радојевић, Стефан Мијаиловић, Драган Јевремовић (председник МЗ Студеница), Дарко Дражовић и неколико мештана околних кућа. Полако су се, са разних страна, прикупљали ватрогасци – из Рашке, Краљева, касније из Новог Пазара и Јагодине.

Пожар се у почетку брзо проширио а у току вечери се повукао даље од манастира Студенице (североисточно). Ватрогасне екипе радиле су целу ноћ и уз велике напоре одржавале пожар под контролом.

М. Петронијевић, 11:15, субота 29. август