Свети Сава – монасима Студенице
13. октобра 2014.

Свети Сава, фреска из манастира Студенице, 1315. година

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Игуман манастира Студенице – архимандрит Свети Сава

 

Свети Сава је у Студеници, 1206. године, написао „Житије Светога Симеона“. У наставку доносимо завршетак овог дела.

Поменути завршетак доносимо у препису монаха Аверкија, из Горње студеничке испоснице.

„А Ти, Боже и Господе свега, и, о, Препрослављена Мати Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа, да буде ово што је написано и чињено, да ми и они после нас до краја овога века, часним молитвама оца нашег и ктитора, пазимо на оно што се говори, и последујући, да чинимо све што је угодно Богу, гледајући на подвиге и живљење овог преблаженог оца нашег, у којима је сладост и весеље, помињући Бога, веселећи се у Богу.

Завршетак Житија 1 - Монах Аверкије преписао у испосници 1619. године  Завршетак Житија 2 - Монах Аверкије преписао у испосници 1619. године

 

Ум наш, дакле, нека буде на небесима у гледању на красоте рајске, на обитељи вечне, на анђеоске хорове, на тамошњи живот, где ли су, како ли су душе праведних или грешних; како ли ће се јавити велики Бог и Спас наш Исус Христос, према оној просвећеној речи: ’Небеса ће са хуком проћи, ваздуси сажежени разрушиће се, земља и што је на њој и дела сажећи ће се!’ (2. Петр. 3, 10).

Какво ли ће ту свака душа саврсно тело добити? Какво ли ће бити сабориште оно мноштво људи од Адама до скончања? Какво ли ће бити Христово страшно и од сунца зрачније лице? Какав ли ћемо Његов глас слушати, праведницима ли које прима у Царство небеско, или грешницима које шаље у вечну муку?

Ово нам треба, љубљена братијо моја, бринути и помишљати, у овом живети, јер смо ван света, јер живот на небесима имамо (види: Фил. 3, 20), овај живот мирно проводећи, наду имајући да ћемо будућа вечна блага стећи у Христу Исусу Господу нашем, заступништвом Пресвете Владичице наше Богородице и Добротворке, и молитвама преподобног и блаженог оца нашег и ктитора господина Симеона.”[1]

[1] Види: „Свети Сава, Житије светог Симеона“, Студенички типик: Цароставник манастира Студенице, Београд 1994, стр. 190–193.