Војска светињама у походе
4. априла 2016.

Припадници Команде за обуку Војске Србије у току протеклог викенда организовали су обилазак и поклоњење Српским светињама у средњевековним манастирима Жичи, Студеници и манастиру Градац.

У манастирима припадници Војске Србије дочекани су са посебном радошћу указујући да овакав вид сарадње Војске Србије и Српске Православне Цркве доприноси у великој мери очувању вере, традиције и културе у српском народу а посебно војсци. У разговорима вођеним између старешина и монаха може се закључити да заједничке врлине красе оба позива а то је превасходно оданост и љубав према својој отаџбини, високо моралне вредности човека које и један и други позив то захтева.

Обилазећи светиње припадници Војске Србије били су видно одушевљени почевши од самих здања које вековима чувају Српску историју и духовност па до као што смо поменули самих монаха и монахиња који се заиста труде да манастири буду извори воде живе од којих никад не одлазимо жедни.

Светиње у самим манастирима указале су колико је велика благодат Божија над људима који истински траже утеху и црпе снагу прилазећи светињи са вером.

У току Свете Литургије у манастиру Студеница припадници Војске Србије причестили су се светим тајнама а након тога је отац Тихон игуман манастира Студеница указао част и у манастирској сали уз послужење разговарао са припадницима Војске Србије у жељи да припадници Војске Србије интезивније долазе у Студеничку светињу.

Селимир Вагић
војни свештеник