Парастос драгом оцу Василију Домановићу у Манастиру Студеници

Данас су у Манастиру Студеници о шездесетогодишњици од упокојења драгог оца Василија Домановића, једног од најузорнијих монаха 20. века, помен служили јеромонах Виталије Милошевић и свештеник Бојан Сујић, парох из Љубића, уз присуство многобројне родбине оца Василија и верног народа.

Отац Василије рођен је у селу Соколићи код Чачка 1914. године. Замонашио се у Манастиру Благовештењу Кабларском 1936. године, а исте године га је у чин јерођакона рукоположио владика Николај Велимировић. Исти епископ га је рукоположио у чин јеромонаха 1938. године у Манастиру Жичи. Отац Василије се у Манастиру Благовештењу уз помоћ Гојка, односно монаха Павла (потоњег патријарха српског Павла) и оца Јулијана Кнежевића трудио око сакупљања братије, да би створивши лепу духовну заједницу сви заједно 1948. године прешли у манастир Рачу као место повољније за монашки живот.

У периоду од 1955. до 1959. године отац Василије је повремено опслуживао и обнављао Стару цркву у Чајничу, где се налазила чудотворна икона Богородице чајничке. Остао је упамћен и од хришћана и од муслимана по својој доброти и племенитости, па успомена на њега и данас живи у том крају. У Манастир Студеницу из Манастира Раче прелази 1961. године заједно са оцем Јулијаном Кнежевићем, који га је много волео и поштовао.

По сведочењу архимандрита Јована Радосављевића, игуман Василије Домановић „био је мудар и интелигентан па га је јерођакон Павле Стојчевић волио и ценио више од брата. Волио је да умножи браство у манастиру. Зато је прешао из Благовештења у Рачу са целим браством, сматрајући је повољнијим местом за монаштво. Благ, смирен и побожан, са проницљивом мудром интелигенцијом, лако је са том нарави прикупљао млад кадар, подобан за монаштво. Поред тога имао је он особину и способност доброг економа“ (Архимандрит Јован Радосављевић, Манастир Рача са прилогом о братству и рачанском бившем сабрату патријарху Павлу, Бајина Башта – Манастир Рача 2008, стр. 110).

Сахрањен је на манастирском гробљу у Манастиру Студеници. 

Монах Силуан Грујовић

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com