Поклон, ватрогасно возило предузећа „ВАТРОСПРЕМ“

У последњих неколико година пожари у близини Манастира Студенице су све чешћи. Током претходне 2020. године, у периоду од средине марта до средине маја, било је шест мањих пожара у манастирском окружењу.

Последњи се измакао контроли и трајао је неколико дана, а за то време приближио се Манастиру Студеници и оближњој основној школи и скоро да их је угрозио. Пожар је локализован 16. маја. Гасиле су га ватрогасне екипе, чланови Добровољног ватрогасног друштва „Студеница“, народ као и братство манастира. Изгореле су десетине хектара борове шуме. Борова шума се тешко гаси а терени су стрми и неприступачни.

Свестан значаја Манастира Студенице и знајући за његову угроженост пожаром Директор и власник предузећа „Ватроспрем“ из Београда, дипломирани инжињер Драгиша Маринковић решио је да поклони ватрогасно возило Манастиру Студеници. Ово предузеће запошљава врхунске стручњаке инжињере и једино у Србији производи и монтира ватрогасне системе на возила. Возило које је поклоњено Манастиру има вучу на сва четири точка, резервоаре са водом и пеном, пумпу и црева за прскање шмрком. У случају пријаве пожара, ватрогасна екипа може кренути ка Манастиру из Ушћа које је удаљено 11 км и у најбољем случају може да стигне до Студенице за 15так минута вожње. Возило које је „Ватроспрем“ поклонио биће увек спремно у комплексу Манастира.

О растућој опасности од пожара у Студеници говори филм аутора Радослава Живковића:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com