Слава Манастира Студенице – Преподобни Симон монах

Празник Преподобног Симона монаха – Светог краља Стефана Првовенчаног, свечано је прослављен у Манастиру Студеници 07. октобра 2023. године уз молитвено учешће свештенства, монаштва и верног народа. Светом Литургијом началствовао је архимандрит Тихон Ракићевић, игуман Манастира Студенице, уз саслужење архимандрита Дамјана Цветковића, архимандрита Теодосија Курјанова из Московске Патријаршије – Уралске Епархије, из Казахстана, јеромонаха Виталија Милошевића, јеромонаха Паладија Вукшића и јереја Александра Бојовића. О Светом жупану и потоњем краљу Стефану Првовенчаном – Преподобном Симону је по прочитаном Светом Јеванђељу беседио игуман Тихон, указавши на сложене историјске околности и искушења које је Свети преживео у своје време, успевши да са браћом Вуканом и Савом доврши очеву задужбину, Богородичину цркву у Студеници, о чему сведочи ктиторски натпис у основи куполе из 1209. године. После резања славског колача, државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Антић и Зоран Антић положили су венац на кивот са моштима Светог краља Стефана Првовенчаног, као што се то већ неко време ради на гробним местима и других српских владара.

Уочи празника је служено свеноћно бденије.

Свети краљ Стефан Првовенчани упокојио се као монах Симон 07. октобра 1228. године и сахрањен је у Студеници, преко пута свога оца Симеона Немање. Његове свете мошти почивају у кивоту испред темпла Богородичине цркве у Студеници.

Беседа игумана Манастира Студенице, архимандрита Тихона Ракићевића, о празнику Преподобног Симона:

Фото: Владимир Зарић

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com