ШТА ПИШЕ НА КТИТОРСКОМ НАТПИСУ СВ. КРАЉА МИЛУТИНА?

годишњица упокојења једног од студеничких ктитора – седам векова (1321-2021)

Ктиторски натпис краља Милутина исклесан је на четири мермерне плоче уграђене испод кровног венца олтарске апсиде Краљеве цркве у Студеници. Из ктиторског натписа се сазнаје да је црква посвећена Светом Јоакиму и Ани и подигнута 1313/1314. године:

У име Оца и Сина и Светога Духа, ја, слуга Божији Стефан Урош, праунук светога господина Симеона и унук првовенчанога краља Стефана, син великога краља Уроша, и краљ свих српских земаља и поморских, сазидах овај храм у име светих праведника и предака Христових Јоакима и Ане, 6822. године, 22. индикта (за наведену годину одговарајући би био 12. индикт). И све што приложих овоме светом храму и у хрисовуљу уписах. Ко ли ово измени, нека је проклет од Бога и од мене грешнога, амин! + Сазида се, пак, овај храм трудом архимандрита и протосинђела игумана Јована.

Формулишући натпис, краљ Милутин у њему најпре помиње своје знамените претке и истакнуте задужбинаре: прадеду Светог Симеона, деду Светог Стефана Првовенчаног и оца краља Уроша I. Посветивши цркву Христовим прародитељима Јоакиму и Ани краљ Милутин је указао част не само родитељима Пресвете Богородице већ и својим прецима чији је значај истицао и у осталим својим задужбинама. Подижући своју студеничку цркву, краљ се постарао да своје ктиторство потврди и даровном повељом – хрисовуљом, што је у натпису и истакнуто: „И све што приложих овоме светом храму и у хрисовуљу уписах“. Поменута хрисовуља нажалост није сачувана. На натпис краља Милутина надовезује се још једна мермерна плоча која истиче заслуге студеничког архимандрита и протосинђела Јована за подизање храма. У појединим удубљењима слова пронађени су трагови црвене боје, што сведочи о томе да је натпис првобитно био обојен. Почетком XIX века, 1803. године, непосредно изнад мермерне плоче натписа на источној страни олтарске апсиде монах Никифор уписао је црном бојом своје име: „Никифор 1803“. Овог монаха турци су обесили у Пећи 1806. године.

Саопштења_IX_1970_Натпис на Краљевој цркви у Студеници

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com