У Манастиру Студеници прослављен спомен Преподобне мати Анастасије

Празник Преподобне мати Анастасије Српске, свечано је прослављен у немањићкој царској задужбини, Манастиру Студеници, где и почивају њене Свете мошти.

Служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су му игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), јеромонах студенички Виталије Милошевић, свештеници Слободан Марковић, Вукман Петровић из Александровца, Радоја Сандо, Игор Зиројевић из Атине, Милош Станисављевић, као и ђакон Стефан Симић.

Преподобна мати Анастасија, како каже црквена песма у „благословеном браку поживевши, законито одржала јеси целомудрије, чеда пре свега учила Христа љубити, Њему сада предстој и моли се за нас који поштујемо Свети спомен твој и кличемо: Радуј се преподобна мати Анастасијо“. Зато се и удостојила бити мајка Светога Саве и светога краља Стефана Првовенчаног, у монаштву Симона. Пред крај живота обукла је монашку ризу и преподобно се подвизавала и молила у Манастиру Пресвете Богородице у Топлици. Њене мошти су обретене приликом археолошких радова у припрати Манастира Студенице недалеко од моштију Преподобнога Симеона.

После резања славског колача Преосвећени Владика жички Јустин честитао је славу игуману ове Свете обитељи архимандриту Тихону са братством, као  и многобројном народу који је дошао  да прослави ову дивну светитељку. Владика се осврнуо на пету заповест Божију – поштуј оца свог и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи. Истакао је да се поштовању ове заповести ми учимо у првој животној школи, у малој Цркви, односно породици, као и љубави према ближњем, трпљењу и свему добром у животу.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Потом је уследила трпеза љубави за све госте.

Монах Силуан

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com