Ученици ОШ „Стеван Сремац“ из Борче направили макету манастира Студенице

Ученици шестог разреда Основне школе „Стеван Сремац“ из Борче код Београда су на иницијативу наставнице историје Јелице Пендић у оквиру историјске секције направили макете српских средњовековних манастира Студенице, Жиче и Милешеве, знаменитих задужбина Немањића. Поред љубави према српској историји, која је њихов мотив за учешће у секцији, ученици истичу да им је израда макета представљала изазов у коме су имали подршку и помоћ наставнице Јелице, али и својих родитеља:

„Ми смо ученици школе Стеван Сремац из Борче код Београда и волимо да учимо историју средњовековне Србије. Посебно нам је занимљива историја династије Немањића коју сада учимо са наставницом Јелицом, и која нам је дала идеје да правимо макете немањићких задужбина. Да би ова изложба овако лепо изгледала имали смо подршку и помоћ наших родитеља у прављењу макете“ – каже Mина Маџар, ученица одељења VI/1.

По речима ученице Елене Бузаџић из одељења VI/1, макета манастира Студенице изузетно је лепо урађена, а око њене израде највише се потрудио Богдан Мијатовић, ученик одељења VI/5: „Посебно место на изложби, по својој лепоти, има макета манастира Студенице око које се највише потрудио наш друг Богдан“.

Богдан Мијатовић, ученик одељења VI /5, истиче: „Манастир Студеница је задужбина великог жупана Стефана Немање, Завидиног сина, и налази се надомак данашњег града Краљева. Посвећен је Успењу Пресвете Богородице, а црква је занимљива јер је сазидана од мермера и осликана византијском плавом бојом“.

О значају Студенице ученица Миљана Цветковић из одељења VI /1, наводи: „Манастир Студеница је саграђен у рашком стилу и познат је по томе што је био прва болница у Србији“.  

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com