Велика Госпојина – слава Манастира Студенице

Празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у Манастиру Студеници. Храмовна слава је дочекана свеноћним бденијем, које је у амбијенту древне немањићке светиње посебан доживљај.

На дан празника служена је Света Литургија, којом је предстојао игуман студенички архимандрит др Тихон (Ракићевић), уз саслужење јеромонахâ Виталија (Милошевића) и Паладија (Вукшића), протонамесника Александра Јевтића и јереја Александра Бојовића. На празничну тему беседио је о. Александар Јевтић.

– Израз “успење“ имамо као искуство нашег живота – никада не стојимо у месту, или напредујемо или назадујемо. Свети Јефрем Сирин каже да је рај био на узвишењу да би човек увек гледао навише. Да се не загледа превише у себе, садашњост или прошлост – јер Бог долази из будућности. Тако ми обнављамо своје пало стање које нам је остављено од прародитеља. Зато је Свети Сава говорио братији да њихов ум буде уперен на небеске красоте.

Ми кроз пост обнављамо ту рајску слику, као што се фреске у овом манастиру обнављају. Ми не стварамо нове путеве, ми идемо даље утабаним путевима наших Отаца. Од Пресвете Богородице учимо најважнију лекцију поста: да прихватамо вољу Божију о себи. Када то научимо, ни смрт нам неће изгледати страшна – управо зато данас и славимо празник њеног Успења као залог радости, а не туге, рекао је о. Александар.

Након причешћивања великог броја верника, који су са разних страна на овај празник походили светињу, извршен је трократни опход око храма. На платоу испред улаза у храм извршено је освећене колача и жита, а затим је уследио отпуст.

Празнично славље је послужењем настављено у порти храма, обасјаној сунчевим зрацима и радошћу старих и младих гостију манастирске славе.

Братство манастира

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com