КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ МАНАСТИРА СТУДЕНИЦЕ НА GOOGLE ARTS AND CULTURE ИЗЛОЖБИ

На платформи „Google Arts and Culture“ почело је онлајн представљање културног наслеђа Србије. Кликом на „Гуглову“ аудио-визуелну платформу могуће је виртуелно посетити седам изложби о знаменитостима широм Србије, међу којима је и Манастир Студеница.

Западни портал Богородичине цркве у Студеници, око 1190. г., детаљ мермерног скулторалног украса

„Ових седам изложби које су постављене одабране су тако што су биле сасвим готове и спремне за објављивање на ‘Гуглу‘ по њиховим строгим техничко-технолошким захтевима“, напомиње Дејан Масликовић, помоћник министра за културу и информисање. Истакао је да ће то много допринети томе да Србија буде препозната у свету као држава са богатим културним наслеђем. Како је рекао, „Гугл“ је водећи светски претраживач и има утицај не само у оквиру ИТ технологија, већ и на креирање одређеног јавног мњења, са садржајем који нуде својим корисницима, којих има неколико милијарди.

Крштење Христово, детаљ оштећене фреске у наосу Богородичине цркве у Студеници, 1568. г.

Овај материјал, доступан на Гуглу,  детаљно представља културно наслеђе на овом поднебљу и на располагању је не само општој него и академској заједници. Верује се да ће и кроз академске радове у већој мери бити истражени споменици културе Србије. – „Могу да дам пример Манастира Студенице, и зидног сликарство Манастира Студенице које спада у једно од најлепших и највреднијих зидних сликарстава на свету; неколико доктората је већ посвећено теми сликарства Богородичине цркве, који су рађени у иностранству“, наглашава Масликовић. Очекивања су да ће више од 50 нових изложби бити постављено до краја наредне године, што ће допринети даљем онлајн промовисању културног наслеђа Србије. То ће утицати и на развој туризма, али и културне заједнице у Србији.

+ Google Arts and Culture

+ RTS

For contributions and donations to the Monastery in dinars:

Banca Intesa
160-420221-25

Studenica Monastery,
Brezova 10b
36343 Kraljevo

Instructions for payments from abroad
download

Reservations and accommodation for the guests of the Studenica Monastery

For reservations and accommodation for guests at the guesthouse of the Studenica Monastery, prior notice is required by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 
All individual and group visits to the Monastery are provided with the expert guidance of the curator.
Visits are allowed from 8 am to 5 pm.
 
Please announce group visits by phone +381 64 646 7492 or via e-mail: konakstudenica@gmail.com
 

За прилоге и донације Манастиру у динарима:

Banca Intesa
160-420221-25

Манастир Студеница,
Брезова 10б
36343 Краљево

Инструкције за уплате из иностранства
преузми

 

Посете Манастиру одвијају се уз обезбеђено стручно вођење кустоса.

Посете су дозвољене у времену од 8 до 17 часова. Молимо Вас да најавите групне посете на телефон +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com.

За могућност одседања у Конаку за госте Манастира Студенице обратите се на број телефона +381 64 646 7492 или путем е-адресе: konakstudenica@gmail.com